Ütős történeteket vártunk, és nem kellett csalódnunk

Ütős történeteket vártunk, és nem kellett csalódnunk

A Móra Kiadó és a József Attila Kör gondozásában kiadott Jelen! című kortárs ifjúsági novellákat tartalmazó kötet kapta a legjobb 12 év felettieknek szóló kötet díját a Magyar Gyerekkönyv Fórumtól az Ünnepi Könyvhéten. A kötetben megjelenő írásokat Dávid Ádám (a Tilos az Á Könyveknél megjelenő Millennium expressz-trilógia szerzője) és Gaborják Ádám válogatta. A válogatásban szerepel Tilos az Á-s szerzőnk, Molnár T. Eszter novellája is. Két Tilos az Á-s szerzőnket kérdeztük a díj kapcsán.

– A Jelen! antológiában megjelent Present, perfect című novellád egy nagyon aktuális, sokakat érintő problémát jár körbe: a Magyarországról történő kivándorlásról mutat fel egy pillanatfelvételt egy Londonban élő magyar kamaszlány magányos napján keresztül. Mi inspirálta a novellát?

– A kivándorlásról egészen más képe van a Magyarországon élő fiataloknak és azoknak, akik közvetlenül tapasztalják meg a beilleszkedés nehézségeit és örömeit. Különösen kamaszkorban lehetnek nehezek az első hónapok egy új lakóhelyen, új nyelvi környezetben, barátoktól távol, a régi, magától értetődő közegből kiszakadva. A Present, perfect hőse egyszerre küzd a családi nehézségekkel, önmaga definiálásával és a mindent felülíró távolsággal, miközben a kommunikáció szinte lehetetlennek tűnik: hiányosak, félrecsúszottak mind a londoni párbeszédek, mind a barátokkal folytatott chat üzenetek. Az idegenség tapasztalata, a beilleszkedés dinamikája erősen foglalkoztat, így saját élmények és mások megfigyelése is inspirált a novella írásakor.

Olvass tovább